Revoluţie sau infracţionalitate?

0
No votes yet
Your rating: None

Criza financiară a afectat întreaga lume. În unele ţări respectiva criză este încă în expansiune, în altele se întrevede deja luminiţa de la capătul tunelului.

O notă aparte o fac ţările relativ dezvoltate în care corupţia este în stadiul de cangrenă generalizată. Respectiv Grecia şi România. Interesant însă modul în care reacţionează populaţia la acest fenomen.

În Grecia, cine se uită la TV zilele acestea, vede o explozie de nemulţumiri concretizată în acţiuni de protest stradal din ce în ce mai violente.

În România, criza financiară coroborată cu corupţia generalizată a dus la înmulţirea exponenţială a infracţiunilor de furt şi jaf, din ce în ce mai des însoţit de atacuri înarmate.

Două ţări cu probleme asemănătoare, dar cu reacţii diferite. De ce aşa de diferite?

Păi, în primul rând s-ar putea să ne deosebească "sistemul" de corupţie. Nu cunosc foarte bine situaţia în Grecia, dar la noi corupţia a atins perfecţiunea, ducând la o împărţire a românilor în noi "clase sociale". Mai degrabă "caste sociale". Şi un sistem legislativ de reprimare care funcţionează fără cusur.

În al doilea rând, cred că este vorba de mentalitate. Un spirit stratificat în mii de ani. Un comportament în conformitate cu conştiinţa propriului trecut.

Îmi aduc aminte de o poveste interesantă, în care se spune că undeva în lume existau doar două tipuri de fiinţe, să le spunem zeloţi (nicio legătură cu secta religioasă) şi paioţi (în poveste erau denumite altfel, dar nu îmi mai aduc aminte exact numele lor): zeloţii trăiau sub pământ, murdari şi trudind încontinuu, urâţi şi inculţi; paioţii trăiau la suprafaţă, frumoşi, graţioşi, cu o cultură desăvârşită, şi nu munceau niciodată, bazându-se pe munca celor din adâncuri. Doar că, din când în când, unii din paioţi dispăreau pur şi simplu, fără să se mai ştie nimic de ei. Paioţii constituiau hrana exclusivă a zeloţilor.

Technorati Tags:Technorati Tags: Societate atacuri înarmate corupţia criza financiară furt Grecia infracţionalitate jaf proteste revoluţie Romania revoluţie infracţionalitate criza financiară corupţia Grecia România proteste furt jaf atacuri înarmate

No comments yet

Publică un comentariu nou

Google Friend Connect (leave a quick comment)
loading...
Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.