Vălănicul şi zăvelca

5
Average: 5 (1 vote)
Your rating: None

Valnic, nordul judetului Mehedinti Valnic, nordul judetului Mehedinti

Ca o mărturie a timpurilor trecute apare în zona de câmpie a Mehedinţiului „vălănicul", sub formula cea mai originară a acestui tip de vestimentaţie. Compus din două foi înguste de ţesătură cu fondul roşu vişiniu, vălănicul păstrează prin vărgile colorate şi rândurile alese, înguste, ca şi prin ţesătura de o deosebită fineţe şi subţirime, tradiţionalele calităţi ale acestei piese, specifice Câmpiei dunărene.

Părăsind zona sudică a Mehedinţiului, cu marea sa varietate de forme, ne îndreptăm înspre colţul din extrema estică a judeţului, unde descoperim un fenomen izolat în tipologia vâlnicului şi anume : „zăvelca cu betea". De origine necunoscută zăvelca cu betea răspândită într-o restrânsă enclavă, unde se întâlnesc trei judeţe : Mehedinţi, Dolj şi Gorj, aparţine unei forme de ornamentaţie încă neîntâlnită în tipologia vâlnicelor. Pe fondul negru de ţesătură din lână „pânzească" sunt cusute cu beteală argintie ornamente reliefate. Compoziţia decorului se centrează la poala zăvelcii, unde găsim „ghenarul din şerpi" şi „prejuroiul din chite de beşici" (motive de buline), iar pe partea superioară „flori mutate" şi „crăcuţe", care ne amintesc de motivul simbolic „arborele vieţii". Zăvelca cu betea prezintă un caz izolat în tipologia vâlnicelor şi oferă o interesantă temă de cercetare.

Repertoriul bogat al diferitelor forme de vâlnic, ce apar pe suprafaţa judeţului Mehedinţi, ne arată — spre deosebire de celelalte judeţe din Oltenia — rezultatul condiţiilor de viaţă, ce apar mereu altele pe întinsa arie a judeţului, dintre Carpaţi şi Dunăre.

Valnic Valnic

Technorati Tags:Technorati Tags: Cultura Artă Mehedinţi Turism Vălănic zăvelca Valnic judetul Mehedinti zăvelca betea

No comments yet

Publică un comentariu nou

Google Friend Connect (leave a quick comment)
loading...
Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.