Izvoarele Cernei - Legenda lui Iovan Iorgovan

4.833335
Average: 4.8 (6 votes)
Your rating: None
</embed>

Cerna îşi formeaza obârşile din unirea apelor unui izvor puternic care iese de sub Ciuceava Chicerii - Izbucul Cernei - cu apele pârâului Cernişoara ale cărui izvoare se află la circa 10 km amonte sub Vârful Patina, la altitudinea medie de 2 070 m . Izbucul Cernei este format din trei izvoare distincte care ţâşnesc din grohotişul Ogaşului Chicerii din Ciucevele Chicerii şi Ogaşului Cald (849m).


Izvoarele Cernei


Legenda lui Iovan Iorgovan:


Hercules, cunoscut şi venerat în antichitatea greco-romana şi sub ipostazele Hercules Iovio sau Iovis Poles a poposit la un moment dat pe râul Cerna.


În legendele române din această regiune carpatică eroul apare sub numele de Iovan Iorgovan. După această variantă, hidra fuge din faţa lui Iovan şi se refugiază în munţi undeva în zona Closanilor. Acolo, sus pe Muntele Oslea, Iovan îşi încearcă paloşul pe o stâncă uriaşă ce se prabuşeste formând podul de la Ponoare.


În zona Cheilor Corcoaiei sau la cheile lui Hercule cum le numesc localnicii, către izvoarele Cernei, are loc prima luptă.


Dupa ce Hercule îi taie unul dintre cele cinci capete, hidra, conform tradiţiei, străpunge muntele şi fuge, lăsând în urma sa un traseu sinuos, aceste stranii chei săpate în calcarele de pe valea Cernei, în speranţa că va ajunge să se scalde din nou într-unul din cele sapte izvoare termale pentru a-şi reface forţele.


Dar Hercule ajunge primul, se scaldă, prinde puteri şi de fiecare dată îi mai taie hidrei încă un cap. Drept mulţumire, după cum spun legendele, oamenii i-au cioplit aici în munte, o imensă statuie care astazi poartă numele de "bustul lui Hercule".


În acelaşi mod se va desfaşura lupta şi la următorul izvor, după care, hidra rămasă doar cu două capete, fuge pe valea Cernei, în jos, către Dunăre.


Hercule o ajunge din urma la Topleţ unde se va da cea mai grea luptă.


Hidra, învinsă iaraşi, fuge de la vărsarea Cernei pe Dunăre în sus, către Cazane, refugiindu-se în peştera denumită astăzi "Gaura cu muscă", sau "Gaura cu musca columbacă". Aici hidra va fi prinsă şi ucisă.


Legenda spune că după uciderea hidrei, vara, înainte ca peştera să fie inundată de apele lacului de la Portile de Fier, din ea ieşeau roiuri de muşte care ucideau vitele.


Legendele mai spun că oamenii din partea locului au sculptat în piatra de la Topleţ chipul lui Hercule, eroul care a învins hidra, teribilul balaur cu cinci capete.


Film realizat de Dan Alexoae

Technorati Tags:Technorati Tags: Cultura Ştiinţă Artă Mehedinţi Turism Documente Şcoala izvoare Cerna legenda lui Iovan Iorgovan Ciuceava Chicerii Izbucul Cernei Cernisoara Virful Patina Hercules Herc

3 comments on "Izvoarele Cernei - Legenda lui Iovan Iorgovan "

Anonymous said on Mar, 29/09/2009 - 19:40:

Filmul si poza nu sunt de la Izvoarele Cernei. Nu sunt nici macar pe Cerna. In aceste imagine este vorba de Cheile Corcoaiei.

Dom'le, daca tot vrei sa faci o treaba, fa-o pan'la capat, nu te baza ca "tot nu stiu fraierii care o sa-mi citeasca blogul"

Anonymous said on Lun, 05/10/2009 - 20:37:

filmul si poza sunt de la cheile corcoaiei e adevarat adica la cerna sat, adica tot de-acolo! zona e supeerba merita vazuta desi nu prea ai unde sta, Ionita ala a facut niste casute care put a igrasie si rahat dupa ce a mancat niste bani de la ue, iar drumul este inspaimantator pentru orice fel de masina. Acest Ionita se pare ca aluat (papat) bani de la ue si pentru drum dar ...
p.s.
nu te facu nimeni fraier, te bagasi singur in seama parca te arse taunele la corcoaie anoni mule

Anonymous said on Dum, 30/08/2009 - 09:52:

minunata zona

Publică un comentariu nou

Google Friend Connect (leave a quick comment)
loading...
Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.