Orşova

3.5
Average: 3.5 (2 votes)
Your rating: None

Panorama Orsova

Orşova, Mehedinţi

 
Stema Orsova
Orşova, Mehedinţi în România
stemă amplasare
Amplasare 44°43′31″N, 22°23′46″E
Ţară România
Judeţ
Mehedinţi
Atestare documentară  
Populaţie 12.967
Primar Brăgaru Constantin
Sit web
Primăria Orşova

Orşova iarnaOrşova iarna

Cod poştal: 225200

Orşova (în germană Orschowa, în maghiară Orsova, în sârbă Оршава, în latină Dierna) este un municipiu din judeţul Mehedinţi, România. Chiar dacă după împărţirea administrativ-teritorială actuală Orşova face parte din judeţul Mehedinţi, oraşul este unul bănăţean. Este situat pe malul lacului de acumulare Porţile de Fier I de pe Dunăre, în zona de varsare a râului Cerna în Dunăre. La recensământul din 2002, populaţia oraşului era de 12 967 locuitori.

Ca urmare a realizării lacului de acumulare Porţile de Fier I, vechea vatră a oraşului a fost inundată, iar populaţia a fost strămutată pe un nou amplasament, incluzând terasele Dunării şi ale Cernei şi versantul de sud al Munţilor Almăj, unde s-a construit un oraş complet nou (1966 -1971), care a înglobat şi satele Jupalnic, Tufari şi Coramnic.

Localizare

Localităţi vecine: Municipiul Drobeta Turnu Severin, la 35 km spre Craiova, comuna Topleţ la cca 8 km pe drumul spre Timişoara, comuna Eşelniţa la 5 km spre Moldova Noua. Peste Dunare, in Serbia, se găseşte localitatea Tekija.

Istoric

  • A făcut parte din provincia romană Dacia Malvensis, romanii construind aici un castru, Dierna. În arealul localităţii au fost descoperite urmele aşezării daco-romane Dierna, ridicată la rang de municipiu în anul 193.
  • Subiect de dispută între Litovoi şi maghiari, localitatea rămane în posesia domnitorilor valahi. Trecând însă o dată cu numirea lui Iancu de Hunedoara, ca ban al Severinului, în posesie maghiară.
  • În anul 1524, cetatea Orşova(inclusiv localitatea) a fost cucerită de turci şi stăpânită de aceştia până în anul 1688.Din anul 1664,Orşova a devenit centru administrativ al unui sangeac.
  • În anul 1688,localitatea a fost cucerită de austrieci iar în 1768 a devenit sediul unui garnizoane de graniţă austriece atacată şi distrusă în 1819 de Tudor Vladimirescu în urma unui incident de graniţă româno-austriac.
  • În anul 1916, aşezarea a fost eliberată de armata română,pentru ca la 1 decembrie 1918 sa revină României în regiunea Banat.
  • În anul 1923 a fost declarată oraş.
  • Cu ocazia reformei administrative din anul 1968 face parte din judeţul Mehedinţi

Cele mai importante momente din istoria Orşovei

Paleoliticul superior – primele urme de locuire ale omului în zona Orşovei (Cazanele Dunării , Cuina Turcului şi Băile Herculane, Peştera Hoţilor.

Epipaleolitic (10.000 – 8.000 îHr. ) primele unelte agricole din zonă şi primele manifestări de artă ale omului. Neolitic- bronz (5.500 – 2.200 îHr. şi 2.200 – 1.200 îHr. ) primele urme de locuitori.

Sec .I îHr. este posibilă existenţa unei cetăţi dacice în zonă.

100 d.Hr. – Se construieşte drumul roman din Clisura Dunării (cu Tabula Traiana ) şi canalul roman de la Sip.

101 dHr. – Cucerirea romană; se înfiinţează localitatea DIERNA, printre primele centre daco-romane din noua provincie a Imperiului Roman. Este centru meşteşugăresc şi punct vamal.

157 dHr. – o inscripţie atestă prima dată epigrafic numele oraşului sub numele de TISIERNA.

193-211 dHr.- Împăratul Septimius Severus ridică Dierna la rangul de Municipiu.

Sfârşitul sec. III – SEC. IV. dHr. Este construit castrul roman târziu; Tot în această perioadă sunt atestaţi primii creştini în localitate.

Sec. IV – VI dHr. – DIERNA-ZERNES este restaurată de romani, apoi de bizantini.

Sec. X – Cetatea URSCIA este centru politic şi militar al voievodului Glad.

1366 – Regele Ludovic cel Mare proclamă Orşova “Cetate Regească”

1524 – Turcii cuceresc cetatea Orşovei.

1660 – Orşova este stăpânită de otomani, este reşedinţă de sandjeac; localitatea civilă este un sat de pescari şi de agricultori.

1739 – 1740 pentru a stăpânii Orşova, turcii construiesc “ Canalul Cernei”.

1790 – prin pacea de la Sistov, Orşova trece în componenţa Austriei.

1772 – 1870 – Orşova face parte din Regimentul grăniceresc.

1829 – se termină lucrările la şoseaua Caransebeş – Orşova.

1830 – Orşova devine însemnat punct în navigaţia pe Dunăre, sediul unor agenţii de navigaţie.

1834 – 1846 – se construieşte şoseaua de pe Clisura Dunării.

1849 – la Orşova este îngropată coroana Ungariei de către revoluţionarii ce trec în Imperiul Otoman; a fost găsită abia în anul 1853, pe locul respectiv înălţându-se Capela Coroanei.

1853 – se înfiinţează oficiul telegrafic.

1866 – prima circumscripţie medicală.

1873 – Orşova este inclusă în Judeţul Severin din Provincia Banat; localitatea dispune de judecătorie, pretură, notariat pentru nevoile locuitorilor din zonă.

1877 – Orşova primeşte dreptul la două târguri săptămânale şi doua anuale ( 1 mai şi 17 septembrie).

1878 – se termină lucrările la calea ferată Timişoara – Orşova, legată de calea ferată Timişoara – Budapesta şi Vârciorova – Bucureşti. Primul tren soseşte în Orşova la 11 ianuarie iar la 19 mai prin gara imperială de graniţă de aici începe circulaţia normală a trenurilor.

1890 – 1896 au loc lucrările de regularizare a şenalului navigabil al Dunării; se înfiinţează un şantier de reparaţii navale, se construieşte paralel portul de mărfuri “Coroana” legat prin cale ferată de gară şi printr-o conductă de rafinăria de petrol din zona gării. O parte a portului din zona oraşului primeşte statutul de Port liber.

1916 – august – noiembrie glorioasele bătălii ale armatei române de la Alion şi Cerna conduse în prima parte de generalul – erou Ioan Dragalina.

1919 mai 5, Armata Română intră în Orşova care este integrată definitiv în România.

1923 – Orşova primeşte statutul de Oraş.

1944, 26-28 august - lupte de eliberare a Orşovei din al doi-lea război mondial; luptele continuă până la 30 august pentru eliberarea defileului Orşova – Severin; în luna septembrie au loc luptele de apărare a Clisurii Dunării în faţa inamicului ce declanşase ofensiva de-a lungul Clisurii.

1954 – prin noua împărţire administrativă Orşova devine centru de raion în regiunea Banat (între anii

1950 – 1954, datorită conflictului cu Jugoslavia, centrul de raion a fost stabilit la Mehadia) dispunând de toate instituţiile administrative şi politice de rigoare.

1968 – prin împărţirea administrativ-teritorială din februarie orşova este inclusă pentru prima oară în Judeţul Mehedinţi, pierzând o serie de instituţii vitale: judecătoria, notariatul, agenţiile de navigaţie.

1966 – 1974 are loc strămutarea oraşului ca urmare a construirii sistemului hidrotehnic şi de navigaţie “Porţile de Fier”, în componenţa noului oraş intră şi satele Jupalnic, Tufări, Coramnic.

1990, noiembrie oraşul primeşte statutul de municipiu.

-Actualul oraş nu se află pe vatra oraşului vechi, deoarece acesta a fost mutat mai sus faţă de nivelul Dunării, în prima parte a anilor '70, o dată cu umplerea lacului de acumulare format de barajul de la hidrocentrala Porţile de Fier I.

Demografie

Evoluţia populaţiei la recensăminte:Demografie Orsova

Economie

Industria extractivă este reprezentată prin exploatări de bentonit, de crom, granit şi balast. Principalele industrii dezvoltate la nivelul oraşului sunt: industria energetică, construcţii de nave fluviale, industria constructoare de motoare, generatoare şi transformatoare electrice, industria de prelucrare a minereurilor neferoase (feldspat, azbest, cuarţ, talc) şi de prelucrare a lemnului, industria textilă.

Obiective Turistice

  • Complexul arheologic (din Drobeta-Turnu Severin)
  • Biserica GRECESCU (din Drobeta-Turnu Severin)
  • Muzeul regiunii Porţile de fier
  • Monumentul Cripta a eroilor din 1916-1918 (din Drobeta-Turnu Severin)
  • Mănăstirea Sfânta Ana, Orşova

Calendarul zilelor de piaţă, târguri, oboare şi sărbători religioase:

17 mai - Înălţarea Domnului (Ispasul)
27 mai - Festivalul- concurs de muzică populară –Constantin Gherghina”
15 august - Sfânta Maria- Zilele municipiului Orşova, Festivalul Interetnic de cântece şi dansuri populare ,,Otto Alscher”

Orsova vara

Linkuri

  • Statistici regionale, judeţul Mehedinţi, regiunea Sud-Vest Oltenia
  • Anuarul Socec al Romaniei Mari 1924-1925 - online de la Biblioteca Congresului S.U.A.
  • Galerie foto din Orsova si imprejurimi
  • Reportaj din Orşova
  • Orsova, orasul din arhive

Acest articol este licenţiat sub GNU Free Documentation License. Foloseşte materiale din Wikipedia.

</embed>

Technorati Tags:Technorati Tags: Mehedinţi Turism Orşova Mehedinţi amplasare atestare documentară populaţie primar Brăgaru Constantin Orschowa Orsova Оршава Die

No comments yet

Publică un comentariu nou

Google Friend Connect (leave a quick comment)
loading...
Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.