Drobeta Turnu Severin în secolul XIX

5
Average: 5 (2 votes)
Your rating: None

Palatul Administrativ Palatul Administrativ

Incepand cu anul 1833 a aparut orasul modem Turnu Severin ca oras de negot dezvoltat dupa un plan elaborat de inginerul Xavier Villacrose (1835), orientat cu fata la Dunare, de forma rectangulara, cu strazi ce se intretaie in unghi drept, usurand astfel circulatia.

Carantină

Din loc in loc apar "piatete" care dau farmec orasului. Constructia orasului a fost greoaie, de aceea adminislratia centrala a luat masura vanzarii platurilor si catre straini. Asa s-au stabilit aici germani si austrieci, sarbi, evrei, greci si aromani, armeni, turci, bulgari, italieni si francezi.

Din epoca moderna

Abia dupa 1841 orasul cunoaste un ritm oarecum accelerat de dezvoltare si in 1860 se solicita infiintarea de bariere la principalele drumuri: bariera Craiovei, Varciorovei (spre Orsova), Agentiei (spre port) si bariera targului (spre nord). Atunci s-a hotarat si mutarea targului saptamanal in estui orasului (spre Cerneti).

Legatura orasului cu lumea - romaneasca si europeana - s-a asigurat prin soseaua Craiova - Orsova (1851), instalarea primului telegraf, a primului birou postal (1862) si constructia caii ferate Bucuresti - Varciorova (1876).

Edilii orasului s-au preocupat de introducerea iluminatului, de canalizare, de pavatui strazilor si pietelor cu piatra de rau. In anul 1863 s-au aprobat bani pentru construirea localului municipalitatii si comenzii de foc.

In 1888 sediul Primariei este modernizat, cladindu-se etajul si facandu-se reparatii capitate. Atunci a primit numele de "Palatui Municipal".

Vechiul Palat Municipal Vechiul Palat Municipal

"De la Vârciorova malurile se pleacă şi se netezesc. Întinse ogoare de porumb înverzesc zariştea. Linia ferată tiveşte drept, ca un chenar regulat, marginea apei până la Turnu-Severin, care s-arată-n asfinţitul soarelui ca-ntr-un decor de teatru. Dunărea, lărgită, taie o curbă-n ţărmul românesc şi-mpinge oraşul pe-o înălţime acoperită de arbori, din desişul cărora ies la iveală, tot mai sus, tot mai mari, case albe-nvălite cu olane roşii. Fumuri groase, negre clăbucesc din coşurile fabricilor. De departe s-aud bocănind în şantiere ciocanele de fier. Pe mal, la schelă, furnică mulţimea, ca la bâlci.

E plin locul acesta de amintiri străvechi. Pe-aici au curs, acum optsprezece veacuri, legiunile romane, menite-a răsădi un popor nou în câmpiile pustiite ale Daciei. Aici şi-a întemeiat mai târziu Septimiu Sever straja răsăriteană a împărăţiei lui, "Castrele Severiane", din cari se mai văd şi astăzi urme (Turnul lui Sever) în grădina publică a oraşului, aşezată deasupra portului, pe-o terasă-naltă, de unde se deschide una din cele mai frumoase privelişti pe Dunăre. Aici a fost odată capitala Olteniei, scaunul vestiţilor bani ai Severinului, a căror obârşie se pierde în adâncimea vremii, dincolo de descălecătoare. Săpăturile ce se fac prin împrejurimi descopăr ziduri antice, chipuri de piatră, scule şi monede romane -răzleţe amintiri dintr-o lume de neasemănaţi viteji, cari-au adus ş-au împânzit în câmpiile Dunării lumina, graiul şi falnica putere a celei mai mari şi mai slăvite împărăţii din câte-au stat sub soare.

Ce urme de uriaşi au lăsat legionarii lui Traian pe unde-au trecut! Paşii lor se cunosc prin desfundăturile munţilor. Toate li s-au supus. Stâncile s-au dat la o parte şi le-au făcut loc, apele s-au plecat speriate de umbra şi zgomotul celor dintăi poduri ce le-au încălecat. Dunărea, însăşi măreaţa şi năprasnica Dunăre, s-a îmblânzit şi s-a dat învinsă în mâinile lor. Se văd şi astăzi căpătăile podului care-a făcut nepieritor numele lui Apolodor din Damasc, ieşind din valuri, ca două braţe de gigant întinse spre cer.

Aici, pe pământul acesta, sfinţit de jertfe mari şi de preţioase amintiri, se ridică azi Turnu-Severin, unul din cele mai însemnate porturi ale României, oraş apusan, cu clădiri frumoase, cu şcoli măreţe, cu uliţi largi şi drepte — cetate întărită odinioară, apărată de-un şanţ adânc pe care, la vreme de primejdie, îl umplea într-o clipală Dunărea, puind-o astfel subt o pavăză de apă din toate părţile, strângând-o la sân, ca pe-un copil iubit, sub braţul ei ocrotitor.

Şi ca şi cum ar fi fost scris, ca oraşul acesta, de care se leagă atâtea mari întâmplări, să-şi mai însemne o dată numele în istoria neamului nostru, iată că tot aici, unde a descălecat acum optsprezece veacuri împăratul Traian, pune întâiul pas pe pământul ţării româneşti tânărul prinţ Carol I, chemat să ia în mâna lui ageră şi norocoasă destinele acestui popor şi — redeşteptând în el strămoşeasca vitejie şi putere de muncă — să-l pregătească pentru o nouă fază de propăşire şi de glorie..."

 (Alexandru Vlahuta, ,,Romania pitoreasca")

Str Theodor Costescu - arhiva

Str Theodor Costescu

Str Theodor Costescu (arhiva şi actual)

Technorati Tags:Technorati Tags: Drobeta Turnu Severin Turnu Severin oras Xavier Villacrose Dunare strazi piatete adminislratia bariere sosele Craiova - Orsova teleg

No comments yet

Publică un comentariu nou

Google Friend Connect (leave a quick comment)
loading...
Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.