Ceramica de Şimian şi influenţa bizantină în olăria din Mehedinţi

2
Average: 2 (1 vote)
Your rating: None

Ulcior de Glogova Ulcior de Glogova

La Simian, centru dispărut încă de la sfârşitul secolului al XlX-lea, se confecţiona o-ceramică neagră, cu rădăcini ce coboară în hallstatt sau în latene-ul dacic. De la Simian ne-au rămas extrem de puţine vase. în afara celor deja cunoscute, datorate în special lui Barbu Slătineanu, recent am găsit încă două obiecte în colecţiile profesorului Mihai Buracu şi flocloristului Gh. N. Dumitrescu — Bistriţa.

Barbu Slătineanu, observă că centrul ceramic Simian ,,a deservit, probabil, cândva, nevoile castrului şi a devenit cu timpul un centru de olărie bizantină, înainte de a ajunge un centru românesc".

Din aceeaşi sursă aflăm că la Simian s-a dezvoltat ,,o olărie cu reliefuri sau cu pastilaj", vasele zoomorfe şi cele cu decoraţie animală (şerpi, lei etc.) fiind destul de obişnuite. Oalele erau smălţuite, fără angobă, de obicei în verde închis.

In Mehedinţi, ceramica de provenienţă sau de influenţă bizantină a fost colectată şi din săpăturile arheologice de la Vodita şi Drobeta-Turnu Severin, datorate în cea mai mare parte profesorului Al. Bărcăcilă.

Ca motive ornamentale predomină animale stilizate — şerpi, păsări, balauri, vulturi etc. — sau forme geometrice simple — cercuri, unghiuri cu vârful în jos, virgule, linii paralele.

Vas de murături Vas de murături

Technorati Tags:Technorati Tags: Cultura Artă Casa Mehedinţi Turism ceramica Şimian influenţa bizantină olăria Mehedinţi ceramică neagră hallstatt latene vase Barbu Slătineanu

No comments yet

Publică un comentariu nou

Google Friend Connect (leave a quick comment)
loading...
Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.