Istoria Drobeta Turnu Severin - Perioada antebelică şi Primul Război Mondial

5
Average: 5 (1 vote)
Your rating: None

Banca Comercială Română Banca Comercială Română

Până în 1918, Turnu Severin va fi poarta occidentală a României. După 1900, industria şi capitalul severinean continuă să se diversifice într-un ritm accelerat. Camera de Comerţ şi Industrie este înregistrată în 1902 şi în acelaşi an este înregistrată şi Fabrica de bomboane “Mercur”. Tot în 1902 este inaugurată Fabrica de mezeluri "James O’Mara", ale cărei produse sunt deja prezente pe piaţa londoneză încă din 1903. După Banca "Mehedinţi", fondată în 1899, apare Banca "Severinului" 1904, urmată de "Banca Comercială" în 1908. În 1906 este înregistrată Fabrica de tăbăcărie a fraţilor Damianoff, care între 1913-1914, producea 100 tone talpă şi 20 tone toval (piele de vacă sau de viţel, tăbăcită cu substanţe vegetale, din care se confecţionează încălţăminte rezistentă). Tot în 1906, cu prilejul împlinirii a 2000 de ani dela "cucerirea şi civilizarea Daciei de câtre romani", cum se spunea în spiritul latinităţii începutului de veac, este ridicat în Parcul Central "Tudor Vladimirescu" (început în 1889 şi inaugurat în 1900, Monumentul Împăratului Traian, realizat de sculptorul D. Franassovici. În 1912, în clădirea internat a Liceului "Traian", sub direcţia lui Alexandru Bărcăcilă, este înfiinţat "Muzeul Istoric al Liceului Traian", care ulterior va deveni Muzeul Regiunii "Porţilor de Fier". O problemă deosebită pentru municipalitatea severineană a fost alimentarea cu apa potabilă a oraşului. Pânâ în 1905 apa era transportată cu sacalele din fântânile oraşului, apoi de la puţurile forate în Piaţa "Radu Negru", puţuri alimentate cu motoare acţionate eolian. În 1906, oraşul numără 3.119 case, 62 de străzi şi o populaţie de 23.769 locuitori. Vila "Evelyn", în stil elveţian (distrusă de bombardamentele din 1944), Casa "Sabethay" (azi Muzeul de Arta), sau Casa "Vlahos", exprimă căteva din construcţiile reprezentative ale bunăstării severinene din "Belle Époque". Între anii 1905-1907, în Grădina Publică a oraşului, se construieşte Uzina Electrică, iar între 1907-1910 este edificată Baia Comunală, Severinul fiind printre puţinele oraşe care la acea dată dispunea de o asemenea facilitate. Tot în 1907 este desăvărşită acoperirea cu pietre cubice de bazalt a bulevardului Carol I, începută în 1892 şi a "Străzii Mari" (Strada Traian).

Parcul central Parcul Central

Parcul muzeului porţile de fier Parcul Muzeului Porţile de Fier

Brigada de pompieri Fosta Baie Comuncală

Strada Traian Strada Traian

Bulevardul Carol Bulevardul Carol

În 1910, simbol al solidităţii capitalului financiar severinean, este înfiinţată Banca Populară „Dunărea” (până în 1949). În octombrie 1910, în prezenţa prim-ministrului Ion Brătianu, însoţit de miniştrii Alexandru C. Constantinescu şi V.G. Morţun, sunt puse pietrele fundamentale care inaugurează lucrările la Fabrica de apă şi concomitent, la Castelul de apă, alimentarea făcându-se direct din Dunăre. Edificii emblematice în arhitectura oraşului, Castelul de apă (1910-1913) este realizat dupa proiectul inginerului Elie Radu, iar hala "Radu-Negru" (1904-1906), monument arhitectural reprezentativ al comerţului severinean, este zidită după planurile arhitectului C. I. Gabrielescu. La 3 Noiembrie 1909 se pune piatra de temelie a Palatului Culturii (Teatrul), care va fi ridicat după planul arhitectului Grigore Cerchez. Până în 1911 apar Fabrica de gheaţă, Fabrica de tuburi din ciment, trei Fabrici de săpun, o Fabrică de lumânări, şi două Fabrici de cărămizi.

Turnul de apă Turnul de apă

Hala Radu Negru Hala Radu Negru

În 1911, începe maxima dezvoltare a Severinului, care ţine până în anul 1915, perioadă în care "comuna" Turnu-Severin este electrificată, pavată, alimentată cu apă la standarde europene şi canalizată. Tot în 1911 se fac demersuri pentru introducerea iluminatului electric, având în acest sens o primă propunere de la fraţii Schmidt de la Topleţ (40 km depărtare de Turnu Severin), care aveau sursă prin cădere de apă, dar planul nu este acceptat. Începe zidirea Palatului Cultural “Teodor Costescu” 1912. Tot în 1912 este desăvărşit în stil englezesc Parcul Rozelor şi inaugurat Aerodromul. La 1 August 1912 este dat în exploatare circuitul special telefonic dintre Turnu Severin-Vârciorova-Orşova, asigurând legăturile telefonice cu Austro-Ungaria. Industria morăritului şi panificaţiei a fost printre cele mai prospere din oraşul Turnu-Severin. În 1914 funcţionau în Turnu-Severin morile "Graf", "Sabetay", "Schwarz" şi "Moara de foc", fiecare cu fabrică de pâine. Până în 1914 sunt desăvârşite canalizarea (începută în 1892) asfaltarea şi pietruirea completă a tuturor străzilor, inclusiv cele din suburbii. Cea mai mare parte a străzilor sunt bordate cu pomi ([[]]teiul în mod particular). Oraşul îşi păstrează în continuare caracterul cosmopolit, la tot pasul auzi vorbindu-se "nemţeşte". În 1914, cu un număr de 700 de muncitori, Şantierul Naval severinean este cel mai mare şantier fluvial din ţară, şi unul dintre cele mai importante şantiere de pe întreaga Dunăre, aici construindu-se cele mai mari vase fluviale ale ţării: "Principele Carol", "Giurgiu", "Călăraşi", "Domnul Tudor". În 1915 este înregistrată Fabrica de Produse Zaharoase "Cerna". Tot în 1915 este înfiinţată Căpitănia Portului (până în 1990). Dunărea este şi rămâne inima de care este legată existenţa Severinului. Eugène Pittard (1867-1962), antropolog elveţian de origini genoveze, vizitând Severinul în ajunul Primului Război Mondial, scrie următoarele: "După Verciorova, Turnu-Severin, aşezat într-un amfiteatru, prezintă clocotul unui comerţ fluvial intens al cărui echivalent nu-l găseşti decât departe, sus, în amontele fluviului".

Teatrul Teatrul

Începând cu 1909 şi până în 1911, generalul Alexandru Averescu preia comanda Diviziei 1 de Infanterie cu garnizoana in Turnu Severin. Izbucnind Războaiele balcanice (1912-1913), la 28 Iulie 1913, o parte din membrii delegaţiei pentru Pacea dela Bucureşti (10 August 1913), (alcătuită din dl Pacici, dl Panas, generalul Vukotici, generalul Coandă şi colonelul Cristescu) sunt primiţi în portul Severinului cu aclamaţii.

La 28 Iulie 1914 Imperiul Austro-Ungar atacă Serbia. Începe Primul Razboi Mondial. La Severin, efectele sale se fac simtiţe încă din primele zile. La 30 August, ziarul elvetian "La Liberté" din Fribourg, consemna ciocnirile violente dintre internaţionaliştii socialişti severineni împotriva războiului şi naţionaliştii severineni favorabili războiului, confruntări din care vor ieşi victorioşi membrii Internaţionalei socialiste. Numai la Şantierul naval, în 1906, erau înscrişi peste 500 de membrii ai mişcării socialiste (În Martie 1979, tot la Şantier, va fi înfiinţat Sindicatul Liber al Oamenilor Muncii din România (SLOMR)). În anul 1916, generalul Ion Dragalina este numit comandant al Diviziei 1 de Infanterie, din Turnu Severin. La 14/27 August 1916 Romania declară război Austro-Ungariei. La 30 August 1916, Severinul suferă primul bombardament naval executat de pe bateriile monitoarelor austro-ungare. La 4 Septembrie, Grupul de armate "Cerna", având ca bază Turnu Severin, eliberează Orşova, avansând adânc după lupte grele în vecinâtatea dealului Alion, pe valea Culoarului Timiş – Cerna. În ziua de 28 Septembrie 1916 este consemnat primul bombardament aerian al Severinului. Prin surpriză, trupele austro-ungare şi germane conduse de Generalul Erich von Falkenhayn comandant al armatelor din Transilvania, prin ordinul generalului Kühne, ocupă Turnu-Severin în seara zilei de 2 Noiembrie. La 11 Noiembrie, pornind de pe delalul Malovăţului, trupele romane comandate de colonelul Demetriad primesc ordinul de recucerire al oraşului. Între 11 şi 24 Noiembrie, dinspre est (Brigada 1a comandată de colonelul Stavrache), nord-est (brigada a 2a, a colonelului Lupaşcu) au loc lupte deosebit de grele în câmpia Severinului, în apropiere de Cerneţi. În ziua de 23 Noiembrie, sosind dinspre Târgu-Jiu se alătură bătăliei pentru Severin trupele detaşamentului "Tăut", iar dinspre vest sosesc trupele grupului de armate "Cerna" (Divizia 1 de Infanterie Turnu-Severin) care începuse retragerea din Culoarul Timiş-Cerna. Situaţia recuceririi era delicată, tunurile româneşti neputând face foc la puterea maximă, mulţi dintre ofiţerii şi soldaţii români având casele şi familiile în Turnu-Severin. În ciuda acestui fapt, o bună parte din Severin este recucerită.

Situaţia se schimbă prin sosirea grupului ungar "Szivõ" care îi ajută pe germanii Grupului de armate "Picht" să scape din încercuire. La 18 Noiembrie, în zona Strehaia, Prunişor şi Filiaşi, dupa ce la 17 Noiembrie ocupă Târgu-Jiu trupele austro-germane ating linia de cale ferată dintre Turnu-Severin şi Craiova, întrerupând aprovizionarea frontului şi separând Severinul de restul ţării. În plus la 22 Noiembrie cade Craiova, grupul de armate severinean "Cerna" râmanând complet izolat de restul armatelor române. Acesta încercă să răzbată printre trupele germane şi austro-ungare spre Olt, pentruca trecându-l să se alăture cu celelalte trupe româneşti. După alte lupte grele, cea dintâi la Turnu-Severin, grupul "Cerna" constituit din o parte a Diviziei 1 de Infanterie şi Regimentul 17 Mehedinţi ajunge la Olt unde, după o luptă eroică, în cea mai mare parte va fi decimat la 30 Noiembrie . La 24 Noiembrie 1916, trupele române fiind obligate să abandoneze oraşul, începe ocupaţia germană a Severinului. Mehedinţenii încep lupta de partizani, condusă de sublocotenentul în rezervă Victor Popescu. În ziua de 7 Iulie 1917, fiind trădaţi şi capturaţi zece dintre ei, între care Nicolae Popescu şi socrul lui, moşierul Cernăianu Mihalache din Horăşti, au fost executaţi prin împuşcare în Severin, în dimineaţa zilei de 10 Iulie 1917.[³] Tot în 1917, pe fondul penuriei de metale create de cerinţele războiului, obiceiul fiind aplicat deopotrivă în Germania şi în Austro-Ungaria, germanii decopertează tabla de aramă de pe acoperişul bisericii "Grecescu" iar dela biserica catolică, odată cu clopotele din bronz (refăcute în 1936), confiscă şi toate tuburile mari din cositor ale orgii.

Regele Ferdinand I, la sugestia lui Ionel Bratianu, îl solicită pe Alexandru Marghiloman să preia negocierile păcii cu Puterile Centrale, drept pentru care, la 16 Martie 1918, la Turnu Severin, Marghiloman îl întâlneşte pe Ministrul de externe al Austro-Ungariei, Contele Ottokar Czernin.

În 1918, fiind mobilizat, Kurt Tucholsky (1890-1935) se află la Turnu Severin ca inspector de poliţie militară. De origine ebraică, pacifist militant, jurnalist satiric şi scriitor aparător al idealurilor Republicii dela Weimar, în vara anului 1918, Tucholsky primeşte botezul în sânul comunităţii luterane din Severin. La 12 Octombrie 1918, 13 vase din flotila dunăreană austro-ungară primesc ordin de staţionare în portul Severinului, în vederea asigurării retragerii armatelor austro-germane din Balcani, operaţie care se va incheia la 28 Octombrie 1918. La 11 Noiembrie 1918 ia sfârşit Primul Război Mondial, prin semnarea armistiţiului la Rethondes.

(Wikipedia sub licenţa GNU)

</embed>
Technorati Tags:Technorati Tags: Cultura antebelică Baia Comunală Banca Comercială bulevarde Camera de Comerţ şi Industrie castelul de apă epoca contemporană hala Radu-Negru monumente Muzeul de Artă Muzeul Regiunii Porţilor de Fier Palatul Culturii Parcul Central Parcul Rozelor Santierul naval străzi Teatrul Turnu Severin Drobeta Turnu Severin Turism Documente epoca contemporană antebelică Turnu Severin Camera de Comerţ şi Industrie Banca Comercială Parcul Central monument

No comments yet

Publică un comentariu nou

Google Friend Connect (leave a quick comment)
loading...
Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.