Ceramica populară în Mehedinţi

0
No votes yet
Your rating: None

Cuptor îngropat din Şişesti Cuptor îngropat din Şişesti

În Mehedinţi meşteşugul olăritului nu se rezumă doar la centrele ceramice Simian (azi dispărut) şi Şişeşti, aşa cum au susţinut până acum toţi cercetătorii. Chiar dacă memoria colectivităţii nu mai poate preciza dacă acest meşteşug era vreodată practicat de locuitorii satului sau ai satelor din împrejurimi, unele toponimice ne vin, însă, în ajutor. Astfel, la Baia de Aramă şi Bâltanele (comuna Greci) există câte un cătun denumit ,,Ularii" şi, respectiv ,,Olarii" ; la Gârniţa, pe raza actualei comune Prunişor, există un loc numit „Olăriţa" ,- la Fântâna Domnească un pârâiaş dintr-o vale se numeşte „Ogaşul olarilor" ; într-o hotărnicie din 1650 a boierilor orânduiţi să aleagă hotarele moşiei Stângăceaua întâlnim toponimicul ,,Cotul olarului" ; iar într-o poruncă a Divanului Craiovei către ispravnicii de Mehedinţi din 18 iulie 1770, referitoare la descrierea hotarelor moşiei moşneneşti a Severinului, un semn de delimitare a moşiei se numeşte „Fântâna cu olane".

Prima statistică cunoscută de noi privitoare la meşteşugul olăritului în Mehedinţi este ,,catagrafia" economică a judeţului întocmită în anul 1832, unde sunt consemnate 15 centre.

După mai bine de o jumătate de secol, într-un caiet de însemnări al boierului Dimitrie C. Butculescu aflăm că în 1883 existau un număr de peste 800 olari, concentraţi în cinci centre.

Statistica destul de recentă privitoare la centrele de olărit din ţara noastră, întocmită de Barbu Slătineanu pe baza datelor trimise de primării, menţionează două centre : Glogova {cu 30 de olari, 2 fabrici şi 15 cuptoare) şi Şişeşti (cu 52 de olari, o fabrică şi 52 cuptoare).

De curând, cercetând toate satele din Mehedinţi, am avut marea revelaţie de a descoperi încă un centru ceramic : satul Valea-Rea din comuna Căzăneşti. Până acum câţiva ani (3—10 ani) în Valea-Rea (azi Valea Coşuştei) mai lucrau şase olari.

Consemnarea unor toponimice, documente de arhivă, date statistice, monografii sau observaţii directe, pe teren, sunt dovezi peremtorii ale existenţei în Mehedinţi a mai multor centre ceramice, localizate îndeosebi în podişul mehedinţean şi piemontul Metrului, centre care produceau o ceramică de străveche tradiţie în spaţiul carpato-danubian.

Ulcior de Şişesti Ulcior de Şişesti

</embed>
Technorati Tags:Technorati Tags: Cultura Artă Decoraţiuni Mehedinţi Turism Cadouri ceramica populară Mehedinţi meşteşug olărit centre ceramice Simian Şişeşti statistici catagrafia

No comments yet

Publică un comentariu nou

Google Friend Connect (leave a quick comment)
loading...
Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.