Podul lui Traian şi latinitatea

5
Average: 5 (2 votes)
Your rating: None

Macheta podului Traian Macheta Podului lui Traian

Detaliu macheta podul lui Traian Detaliu macheta podul lui Traian

Podul lui Traian de la Drobeta a fost construit in numai trei ani de zile (103-105), dupa planurile arhitectului Apolodor din Damasc, cel care a proiectat si Columna lui Traian de la Roma.

Apolodor din Damasc Apolodor din Damasc

A fost cel mat mare pod construit in antichitate, ingenios ca tehnica si ca forma. Si astazi ruinele sale starnesc admiratia oamenilor. Numai pentru construirea pilelor au fost folosite blocuri masive de piatra si stejarii de pe 200 ha de padure. Podul era lung de 1.135 m, inalt de 18,60 m si lat de 14,55 m.

Ruinele podului lui Traian Ruinele podului lui Traian

Peste podul de la Drobeta latinitatea a trecut la nordul Dunarii in toata splendoarea si complexitatea ei.

Monument onorific cu municipium Monument onorific cu municipium

Langa cetate si pod., s-a ridicat orasul roman Drobeta ce si-a luat numele de la vechea asezare dacica DRUBETA. La mijiocul secolului al III-lea orasul ocupa o suprafata de 60 ha si avea o populatie de aproximativ 40.000 locuitori. A fost primul oras din Dacia care in timpul imparatului Hadrian a primit titlul de municipium, pentru ca in timpul lui Septimius Severus sa devina colonia.

Cap de bronz aurit Cap de bronz aurit

Pe un altar onorific de la mijiocul secolului al III-lea numele orasului este insotit de apelativul ,,Splendidissima colonia Drobeta". Viata orasului a putut fi urmarita pana la sfarsitui secolului al VI-lea, cand acesta a cazut prada popoarelor migratoare, ca multe alte orase din imperiu.

Isis
Isis
Venus
Venus
Mercur
Mercur
Jupiter
Jupiter

</embed>

Technorati Tags:Technorati Tags: Ştiinţă Drobeta Turnu Severin latinitatea podul lui Traian Drobeta arhitect Apolodor din Damasc Columna lui Traian Roma pod antichitate Dun

No comments yet

Publică un comentariu nou

Google Friend Connect (leave a quick comment)
loading...
Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.