Avem un web site. Ce facem cu el?

0
No votes yet
Your rating: None

Astroemail

Există încă multe persoane, manageri de firme, instituţii publice sau organizaţii, care se întreabă sau te întreabă de fiecare dată cu candoare, când vine vorba de Internet: şi ce să fac eu cu un web site? Am clienţi (sau n-am nevoie de clienţi); mă cunoaşte toată lumea (sau nu văd de ce ar trebui să devin cunoscut), ideile, principiile şi convingerile mele sunt deja cunoscute şi adoptate de ceilalţi (sau nu am idei, principii şi/sau convingeri, cel puţin din cele care trebuiesc promovate), etc.

Există şi un caz mai special, dar nu foarte rar, al firmelor, instituţiilor şi organizaţiilor care au plătit pentru un web site (pentru că aveau nevoi de el în cadrul unui proiect, pentru că aşa impune guvernul, din necesitatea transparenţei impuse de lege, sau pur şi simplu pentru că aşa e la modă), dar apoi uită complet de el (sunt aşa-numitele situri web moarte). Acesta este cazul cu multe instituţii şi chiar firme locale. (Este interesant de menţionat aici că, într-o împrejurare oarecare, am sugerat unui proprietar şi director de firmă că ar fi bine să aibă un site propriu. A acceptat, i-am făcut situl, l-am predat angajaţilor săi, cu nume de domeniu propriu, adrese de mail, tot tacâmul. După un timp, am aflat din întâmplare că pe pliantul firmei trecuse o adresă de email pe Yahoo!, şi niciun site. I-am dat telefon să îi amintesc că are deja un web site şi adrese de email cu numele propriu de domeniu, şi că ar trebui să le folosească pentru a face o impresie bună viitorilor parteneri. Plus că o adresă de email pe Yahoo! la o mare firmă, atâta timp căt un nume de domeniu cu adresă de email costă cca. 200 lei, nu este de natură să creeze o impresie favorabilă clienţilor şi partenerilor. A mulţumit şi a zis că va modifica pliantul. După alte câteva luni, aflu de la un angajat al firmei respective că fusese desemnat să cumpere un nume de domeniu şi să facă un site pentru firmă, fiind obligaţi printr-un contract de parteneriat într-un proiect finanţat de Comisia Europeană. Atunci mi-am dat seama că omul nici măcar nu înţelesese pe ce dăduse înainte banii, a crezut probabil că este vorba de o altă taxă pe care trebuie să o plătească pentru a fi în rând cu lumea.)

Pentru cei care au deja un web site şi nu ştiu ce să facă cu el, îmi permit să îi informez:

Publicitatea pe Internet sau online foloseşte mesaje de marketing pentru a atrage clienţi. Exemple de publicitate online includ reclamele contextuale în paginile de rezultate ale motoarelor de căutare, reclame prin banere, reclame media interactive, publicitatea în reţelele sociale, publicitatea prin anunţuri online, reţelele de publicitate şi marketingul prin e-mail, inclusiv spamul prin e-mail.

Un avantaj major al publicităţii online este faptul că informaţia şi conţinutul nu sunt limitate geografic sau temporal.

Directoarele video online folosite de firme de renume sunt bune exemple de publicitate interactivă. Aceste directoare completează publicitatea prin televiziune şi permit vizitatorului să selecteze astfel produsele şi serviciile de care are nevoie. Dacă firma care îşi face reclamă a optat pentru posibilitatea contactării, potenţialul cumpărător poate vizita situl web al acesteia, sau poate interacţiona cu firma respectivă prin e-mail, chat, telefon, etc. Răspunsurile pot fi instantanee, astfel încât rata de conversie a afacerii este foarte mare, întrucât, spre deosebire de formele clasice de publicitate, potenţialul client are posibilitatea să contacteze pe loc vânzătorul.

Internetul prezintă beneficii unice pentru marketing, unul din ele fiind costul scăzut pentru distribuirea informaţiei la nivelul unei audienţe globale. Natura interactivă a marketingului pe Internet, atât din punctul de vedere al vitezei de acţiune cât şi al obţinerii unor răspunsuri, este o calitate singulară a mediului. Marketingul pe Internet este considerat ca fiind mult mai diversificat decât cel clasic, el aplicându-se mediei digitale precum Internetul, e-mail, transmisiile fără fir, etc.; marketingul pe Internet include şi managementul digital al datelor clienţilor şi sistemele de management al relaţiilor cu clienţii (ECRM).

Marketingul pe Internet conectează aspectele creative cu cele tehnice ale Internetului, inclusiv, proiectarea, dezvoltarea şi vânzarea. Marketingul pe Internet nu înseamnă pur şi simplu crearea şi promovarea unui sit web, nici doar plasarea unei reclame printr-un baner pe un alt sit web. Marketingul pe Internet efectiv necesită o strategie cuprinzătoare care promovează un anumit model de afacere al unei companii pentru a atinge nivelul de vânzare planificat prin funcţiile şi modul cum arată situl web, focalizându-şi piaţa-ţintă printr-o alegere adecvată a tipului de reclame, media şi design.

Marketingul pe Internet mai presupune plasarea mediei în diferitele etape ale dezvoltării activităţii clientului folosing marketingul pentru motoarele de căutare (search engine marketing, SEM), optimizarea pentru motoarele de căutare (search engine optimization, SEO), reclamele prin banere pe anumite situri web, marketingul prin email, şi strategii Web 2.0.

(Va continua)

Technorati Tags:Technorati Tags: adrese de email Afaceri banere clienţi convingeri firme idei instituţii publice Internet Internet lege manageri marketing media online organizaţii parteneri principii proiecte promovare publicitate reclame situri web transparenţa web site web site manageri firme instituţii publice organizaţii Internet clienţi idei principii convingeri promovare

No comments yet

Publică un comentariu nou

Google Friend Connect (leave a quick comment)
loading...
Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.