Aditivi alimentari

0
No votes yet
Your rating: None

http://farm4.static.flickr.com/3331/3302068786_2b9016eacc.jpg

Aditivii alimentari sunt substanţe adăugate produselor alimentare pentru a păstra aroma sau spori gustul şi aspectul. Unii aditivi au fost folosite timp de secole; de exemplu, conservarea alimentelor prin decapare (cu oţet), sărarea, ca în cazul jambonului, păstrarea dulciurilor sau utilizarea dioxidului de sulf, în unele vinuri. Odată cu apariţia de alimente procesate în a doua jumătate a secolului XX au fost introduşi mult mai mulţi aditivi, atât de origine naturală cât şi artificială.

Codificarea aditivilor alimentari

Pentru a reglementa aceşti aditivi, şi a informa consumatorii, fiecărui aditiv îi este atribuit un număr unic, denumit "număr E", folosit în Europa pentru toţi aditivii aprobaţi. Acest sistem de numerotare a fost acum adoptat şi extins de către Comisia Codex Alimentarius pentru a identifica pe plan internaţional toţi aditivii,[1] indiferent dacă acestea sunt autorizate sau nu pentru utilizare.

Numerele E au toate prefixul "E", dar ţările din afara Europei folosesc numai numărul, indiferent dacă aditivul este aprobat sau nu în Europa. De exemplu, acidul acetic este scris ca E260 pe produsele vândute în Europa, dar este pur şi simplu cunoscut ca aditiv 260 în alte ţări. Aditivul 103, alkanet, nu este aprobat pentru utilizare în Europa, deci nu are un număr E, deşi este aprobat pentru utilizarea în Australia şi Noua Zeelandă. Din 1987 Australia are un sistem aprobat de etichetare pentru aditivi în produsele alimentare ambalate. Fiecare aditiv alimentar trebuie să fie numit sau numerotat. Numerele sunt aceleaşi ca şi în Europa, dar fără prefixul "E".

Agenţia pentru Mâncare şi Medicamente a Statelor Unite consideră aceste substanţe ca "recunoscute în general ca fiind sigure"; acestea sunt listate atât în cadrul Chemical Abstract Services cât şi în reglementarea Fukda în conformitate cu Codul Regulamentelor Federale al Statelor Unite.

Standardizarea produselor derivate

ISO a publicat o serie de standarde despre aditivii alimentari, aceste standarde fiind incluse în ICS 67.220.[2]

Referinţe

  1. ^ Codex Alimentarius. "Noms de Categorie et Systeme International de Numerotation des Additifs Alimentaires".
  2. ^ International Organization for Standardization. "67.220: Spices and condiments. Food additives".
  • U.S. Food and Drug Administration. (1993). Everything Added to Food in the United States. Boca Raton, FL: C.K. Smoley (c/o CRC Press, Inc.).
  • The Food Labelling Regulations (1984)
  • Advanced Modular Science, Nelson, Food and Health, by John Adds, Erica Larkcom and Ruth Miller

Links

  • Food Trade's Juicy Secrets by John Triggs in the Daily Express July 17, 2007
  • Everything Added to Food in the United States (EAFUS) i.e. Castor oil, etc.
  • EU legislation on food additives
  • CSPI's guide to food additives, (PDF)
  • Food Standards Australia and New Zealand page on food additives
  • Evaluation of certain Food Additives and Contaminants; Sixty-first report of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives

Acest articol conţine materiale traduse şi adaptate din Wikipedia de Nicolae Sfetcu sub licenţă gratuită GNU.

</embed>
Technorati Tags:Technorati Tags: aditivi alimentari Agenţia pentru Mâncare şi Medicamente alimente Chemical Abstract Services codificare Codul Regulamentelor Federale Comisia Codex Alimentarius ICS 67.220 ISO Mâncare, băutură produse alimentare reglementarea Fukda Sănătate standarde standardizarea Statele Unite aditivi alimentari produse alimentare alimente codificare Comisia Codex Alimentarius

No comments yet

Publică un comentariu nou

Google Friend Connect (leave a quick comment)
loading...
Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.