Brâul şi betelele

1
Average: 1 (1 vote)
Your rating: None

Bete

Cămaşa se încinge cu brâul, iar peste brâu se încing betele denumite în Mehedinţi „brăcira".

Brâul reprezintă o fâşie lungă de ţesătură de cea 3 m ; având o lăţime variabilă, între 0,20—0,30 m se poartă îndoit pe lungime, servind şi ca loc de păstrare a diverselor obiecte necesare.

Funcţia brâului fiind pur utilitară, fie de a strânge cămaşa pe mijloc, fie că are şi un rol în păstrarea sănătăţii, el este confecţionat clin firul rezistent al lânei „părul", ţesut fiind în 4 iţe.

Iniţial brâul a fost alb, dar femeia a preferat culoarea roşie, care s-a perpetuat în cromatica brâului.

Brăcira, mai îngustă decât brâul (de cea 5 cm) se încinge fie peste brâu, fie deasupra, peste opreg. Fiind lungă, depăşind 3 m, ea cuprinde mijlocul de 3—4 ori, înfăşurându-se „resfirat".

Brăcira, care se ţese cu urzeala năvăclită în mod special, este ornamentată cu motive mărunte ,,ochiuri", „şerpi", „codricei", „cârligu", ,,pui" etc. în colorit policrom, derivat din urzeala care creează modelul. Băteala este un fir de culoare închisă, care bătut prin urzeală, rămâne invizibil, ca un fir de suport.

În Mehedinţi, ca şi în Gorj, brăcira adeseori înlocuieşte brâul în portul bărbaţilor şi în acest caz ea se confecţionează mai lată de cea 8 cm şi într-o ţesătură mai solidă. In zonele din sud, brăcira bărbătească este denumită şi „cicic", atunci când coloritul acesteia este roşu, fără modele ornamentale.

Brăcirile din Mehedinţi prezintă un bogat repertoriu de ornamente şi culoare.

Technorati Tags:Technorati Tags: Cultura Artă betele brăcira brâu cămaşa Mehedinţi brâu betele cămaşa brăcira

No comments yet

Publică un comentariu nou

Google Friend Connect (leave a quick comment)
loading...
Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.