Mănăstirea Sf. Ana, Orşova

5
Average: 5 (3 votes)
Your rating: None

Mănăstirea Sf. Ana

Mănăstire de maici, 27 vieţuitoare, viaţă de obşte
Hram: ,,Sfânta Ana"
Adresa: str. Pamfil Şeicaru, nr. 6, Orşova, judeţul Mehedinţi, tel. 0252 361 991
Stareţă: Stavrofora Justina Popovici
Ctitor: Pamfil Seicaru
Coordonate: 44.711384, 22.397590

Construcţia acestui sfânt lacaş a fost realizată între anii 1936-1939, dar, datorită regimurilor totalitariste, sfinţirea sa a avut loc abia în data de 2 decembrie 1990.

Complexul monahal iniţial a fost alcătuit ditr-o biserică de lemn, cu elemente de stil tradiţional românesc, şi chilii pe ambele părţi, ansamblul având forma literei "U". În ultimul deceniu a mai fost construită clopotniţa cu un altar de vară şi un fost bloc de alimentaţie publică în care funcţionează actualmente Muzeul memorial "Pamfil Şeicaru", biblioteca, trapeza şi un atelier de croitorie.

Dunărea, la Mănăstirea Sf. Ana

Ieri, spre seară, am urcat Dealu Moşului şi am adăstat pentru câteva clipe la mănăstire, cu un prieten care nu mai ajunsese pe aici. Era puţin înceţoşat, şi se răcorise binişor. Pustiu şi jilav. Florile, vestejite, cu excepţia celor de toamnă.

Chiar atunci când am ajuns noi au început să bată toaca. În liniştea din jur, toaca părea acum mai degrabă o tânguire răguşită.

O măreţie tristă

Dunărea, la Mănăstirea Sf. Ana

Mănăstirea Sf. Ana se află pe Dealu Moşului, un loc care oferă un peisaj unic dominând oraşul Orşova şi împrejurimile. Mănăstirea a fost fondată de jurnalistul Pamfil Şeicaru care luptând aici ca sublocotenent în Primul Război Mondial, a dorit să-şi exprime recunoştinţa în faţa lui Dumnezeu fiincă rămăsese în viaţă după ce fusese îngropat aici de explozia unei bombe. Pentru faptele sale de curaj, lui Pamfil Şeicaru i s-a acordat titlul de Cavaler al Ordinului "Mihai Viteazul". Mănăstirea a fost construită în stilul bisericilor tradiţionale din lemn, între anii 1936-1939, Biserica se află în centrul mănăstirii, complexul de chilii pentru maici fiind de o parte şi de alta. Picturile interioare au fost şterge în timpul perioadei comuniste, păstrându-se doar picturile din turn.

În timpul regimului comunist, mănăstirea a fost pe rând sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoză şi tabără pentru copii, biserica fiind transformată pentru o perioadă într-un bar apoi într-o recepţie de motel. În apropiere a fost construit un restaurant, clădire care a trecut în administrarea mănăstirii în anul 1993. Sfinţirea mănăstirii a avut loc pe 2 decembrie 1990, şi a fost înfăptuită de episcopul Damaschin Severineanu. Între anii 1993-1997 au fost efectuate lucrări vaste de restaurare, fiind restaurate picturile murale şi iconostasul care au fost sfinţite de sfinţenia sa Nestor Vornicescu în anul 1999. În anul 1995 a fost inaugurat muzeul mănăstirii, dedicat fondatorului său, Pamfil Şeicaru, iar în anul 1996 a fost terminată construcţia turnului cu clopot. (Wikipedia)

</embed>
Technorati Tags:Technorati Tags: Societate Mehedinţi Turism Mănăstirea Sf. Ana Orşova Dealu Moşului mănăstiri Pamfil Şeicaru Dumnezeu Cavaler al Ordinului "Mihai Viteazul"