Legea societăţilor comerciale cu erori, sau Oficiul Registrului Comerţului Mehedinţi intepretează greşit legea?

0
No votes yet
Your rating: None

Această speţă este de interes pentru oricare administrator de firmă care se aruncă în hăţişul birocraţiei fără a şti cât de greu este ulterior să iasă din această încâlceală.

În anul 2001, unul din cei doi asociaţi ai unei firmei, T. PETRU, a decis desfiinţarea firmei şi eliberarea din funcţie a tuturor angajaţilor, inclusiv a administratorului, preluând toate documentele firmei, ştampilele, şi inventarul.

Ulterior, T. PETRU a suspendat activitatea firmei fără a plăti taxele şi impozitele către stat.

În anul 2007, fostul administrator a primit o somaţie ca actual administrator al firmei (întrucât asociatul T. PETRU nu a procedat ulterior, aşa cum a promis, să modifice actul constituiv privind eliberarea din funcţie a administratorului) să plătească toate taxele şi impozitele restante, inclusiv penalităţile aferente.

Întrucât nu putea demonstra decât în urma unui proces cu martori că nu mai are nicio legătură cu firma, a fost de acord să plătească personal această sumă, cu condiţia eliberării lui în scris din funcţie. Ca urmare, între asociaţii firmei, T. PETRU şi T. AMALIA (soţia acestuia) şi administrator s-a încheiat un Proces Verbal autentificat la notariat, conform căruia după plata sumei respective „administratorul este exonerat de orice alte responsabilităţi privind firma si este eliberat din funcţie iar activitatea firmei este preluată de asociaţi, urmând ca asociaţii să efectueze modificările necesare în documentele companiei şi la Registrul Comerţului în termen de 30 zile de la încheierea prezentului proces verbal”.

Pe 02 Decembrie 2010 Tribunalul Mehedinţi, Secţia comercială şi de contencios administrativ, a transmis o citaţie fostului administrator pentru depunerea situaţiei financiare pe 2008, din care rezultă că asociaţii firmei sus menţionate nu au înscris în Registrul Comerţului modificările privind administratorul firmei.

Fostul administrator s-a prezentat la Oficiul Registrului Comerţului Mehedinţi cu toate documentele din care rezultă că a fost eliberat din funcţie pe baza unui proces verbal încheiat între asociaţi şi administrator, asociaţii asumându-şi sarcina de a efectua modificările necesare în documentele firmei şi preluând activitatea acesteia.

Funcţionarul de la Oficiul Registrului Comerţului Mehedinţi a refuzat să ia în considerare documentele prezentate fără a arunca nicio privire asupra acestora, afirmând că îl cunoaşte personal pe T. PETRU şi că administratorul nu poate fi eliberat din funcţie decât dacă asociaţii se vor prezenta personal la Oficiul Registrului Comerţului Mehedinţi, menţionând că i se pare dubios un astfel de proces verbal semnat de asociaţi şi administrator şi autentificat la notariat.

Şi de aici, întrebările:

- De ce să i se pară funcţionarului dubios un astfel de document autentificat la notar pe care nici nu a catadicsit să îşi arunce privirea, doar fiindcă îl cunoaşte pe unul din asociaţi?

- Din câte am citit eu în lege, atunci când administratorul este eliberat din funcţie şi i se preiau toate prerogativele de către asociaţii firmei, responsabilitatea este preluată de asociaţi.

- Refuzul funcţionarilor Oficiului Registrului Comerţului Mehedinţi de a ţine cont de documente oficiale şi a trage la răspundere asociaţii firmei pentru neîndeplinirea obligaţiilor, se datorează unei scăpări a legii privind societăţile comerciale (care?, că eu am citit-o foarte atent şi nu am văzut undeva o astfel de problemă), sau este vorba de o interpretare eronată a legislaţiei? Dacă este vorba de o interpretare eronată, atunci aceasta este o atitudine datorată incompetenţei, sau una intenţionată, pentru a proteja anumite interese personale?

Technorati Tags:Technorati Tags: Justiţie administrator asociaţi citaţie Companii documente firme impozite Legea societăţilor comerciale notar Oficiul Registrului Comerţului Mehedinţi penalitati proces Registrul Comerţului Secţia comercială şi de contencios administrativ suspendare Taxe TRIBUNALUL MEHEDINTI Drobeta Turnu Severin Legea societăţilor comerciale Oficiul Registrului Comerţului Mehedinţi firme administrator documente

No comments yet

Publică un comentariu nou

Google Friend Connect (leave a quick comment)
loading...
Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.