Investiţii la Vama PF şi IJPF Mehedinţi în vederea aderării la la Spaţiul Schengen

0
No votes yet
 

Pe frontiera de vest a ţării vor fi desfiinţate punctele de frontieră rutiere şi feroviare existente în prezent la graniţa cu Ungaria, stat membru al Convenţiei Schengen şi se modernizează punctele de trecere a frontierei cu Ucraina şi Serbia, dar şi aeroporturile cu trafic internaţional.

Poliţia de Frontieră Mehedinţi a primit fonduri nerambursabile de peste 5.500.000 de euro, iar Autoritatea Naţională a Vămilor a investit un milion de euro în modernizarea, extinderea şi dotarea cu aparatură modernă a frontierei cu Serbia, investiţii necesare aderării României la Spaţiul Schengen.

În Vama Porţile de Fier I, de la frontiera României cu Serbia, lucrările de modernizare şi extindere a punctului au început în luna iulie, urmând să se finalizeze la sfârşitul lunii decembrie.

Şeful Vămii Porţile de Fier I, Titu Neţoiu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că până în prezent s-a construit un corp de clădire suplimentar, s-a modernizat spaţiul existent, s-a extins copertina de control şi s-a schimbat covorul asfaltic.

De asemenea, iluminatul extern a fost modernizat, s-a creat o hală de control care asigură condiţii optime pentru realizarea controlului vamal în cazul autoturismelor, iar birourile au fost dotate cu mobilier modern.

Potrivit sursei citate, investiţia, care s-a ridicat până acum la un milion de euro, a fost asigurată din fonduri ale Autorităţii Naţionale a Vămilor.

Totodată, lucrările de infrastructură au fost finalizate în Vama Porţile de Fier I, astfel că circulaţia se desfăşoară pe patru benzi atât pe sensul de intrare în ţară, cât şi pe sensul de ieşire, până la sfârşitul lunii decembrie punctul urmând să fie dotat cu aparatura necesară controlului în condiţii de siguranţă, după aderarea la spaţiul Schengen.

Cu privire la aparatura cu care va fi dotat punctul de frontieră, Neţoiu a preciza că acesta va avea un aparat cu raze X , necesar scanării automarfarelor care vor tranzita Vama Porţile de Fier. De asemenea, va fi montat un sistem de dirijare a traficului, pe copertina punctului, urmând să fie montate şi panouri cu afişaj modern. Aparatura va fi montată începând cu 22 noiembrie şi va fi finanţară din fonduri europene, prin facilitatea Schengen.

Din fonduri nerambursabile, asigurate prin facilitatea Schengen, Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi a primit 23 autoturisme de teren Volkswagen Transporter T5, 25 de autoturisme Volkswagen Passat, două autoturisme Audi A4, şase autospeciale Land Rover de supraveghere pe principiul termoviziunii, 12 ATV- uri şi 38 de autoturisme de teren Iveco Massif.

Zona de competenţă a poliţiştilor de frontieră mehedinţeni este de 193,8 kilometri, între localităţile Şviniţa şi Salcia, cuprinzând raza administrativă a judeţului Mehedinţi, având frontieră comună cu două state - Serbia şi Bulgaria - pe fluviul Dunărea.

Pe partea de componentă navală, tot prin facilitatea Shengen, sectorele Poliţiei de Frontieră au primit şase ambarcaţiuni de patrulare şi intervenţie Onix 26 SD, care vor fi folosite pentru supravegherea frontierei pe fluviul Dunărea.

În luna noiembrie, în dotarea Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi au intrat şase sisteme de termoviziune instalate pe autoturisme de teren "Land Rover Discovery 4", destinate creşterii eficienţei misiunilor executate şi calităţii supravegherii frontierei de stat în zona de competenţă. Autovehiculul este o maşină on şi off road cu tracţiune integrală, iar în interiorul autovehiculului sunt amenajate trei compartimente: compartiment şofer, compartiment supraveghere, destinat supravegherii zonelor de interes şi lucrului cu hărţile digitale şi compartiment echipamente. Sistemul video de supraveghere este unul mobil, care oferă în permanenţă informaţii video în timp real, ziua şi noaptea, privind situaţia din zona de supraveghere în condiţii dificile de mediu. Distanţa de recunoaştere a ţintelor umane este de 5,5 kilometri, sistemul putând lucra în condiţii de temperatură de la -40 la + 50 de grade Celsius.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IJPF Mehedinţi, comisarul şef Valeriu Pera, banii necesari pentru dotări au fost obţinuţi în baza unor contracte dintre Ministerul Finanţelor Publice prin Oficiul de Plăţi şi Contracte PHARE, beneficiarul fiind Poliţia de Frontieră Română.

După aderarea la Spaţiul Schengen, bazele de date care fac parte din sistemul Schengen vor fi accesibile tuturor poliţiştilor, iar poliţiştii români vor putea introduce semnalări în aceste baze de date şi, de asemenea, le vor putea consulta.

Accesul poliţiştilor de frontieră din Mehedinţi la acest sistem de date se va face prin sistemul de comunicaţii voce-date (compus din 17 turnuri de radiocomunicaţii şi două antene cu legături de fibră optică), sistemul de comunicaţii radio digitael PMR TETRA (compus din 171 staţii digitale prtabile şi 12 telefoane mobile satelitare), 110 complete personal computer cu accesorii pentru informatizarea structurilor subordonate, cinci cititoare optice fixe şi cinci portabile, mijloace care vor intrat în dotarea Inspectoratului până la sfârşitul anului. Tot până la sfârşitul anului 2010 va intra în funcţiune şi un sistem de comunicaţii prin satelit şi urmărire prin GPS. (Mediafax)

Technorati Tags:Technorati Tags: Autoritatea Naţională a Vămilor Finanţe IJPF Mehedinţi investiţii Mehedinţi Mehedinţi Poliţia de Frontieră Spaţiul Schenge Ştiri Titu Neţoiu Valeriu Pera Vama Porţile de Fier I investiţii IJPF Mehedinţi Spaţiul Schenge Poliţia de Frontieră Mehedinţi Autoritatea Naţională a Vămilor Vama

No comments yet

Publică un comentariu nou

Google Friend Connect (leave a quick comment)
loading...
Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.