Holograma pe Dunăre a Podului lui Traian

0
No votes yet
 

Macheta podului TraianArheologii şi inginerii sârbi intenţionează să proiecteze peste Dunăre, în 2012, o hologramă a celebrului pod construit de împăratul roman Traian (53-117 e.n.) în apropiere de Drobeta-Turnu Severin, a anunţat Miomir Korac, coordonatorul acestui proiect.

"Proiecţia va reprezenta o replică a podului original, a cărui lungime era de 150-200 de metri", a declarat Miomir Korac.

"Vom instala pe Dunăre câteva pompe care vor propulsa în aer picături de apă, în care laserele vor proiecta imaginea podului", a explicat savantul sârb.

Podul va fi proiectat doar pe malul sârbesc al Dunării.

În plus, o machetă a Podului lui Traian, lungă de 50 de metri, va fi instalată în apropierea sitului original.

Ruinele celor doi piloni originali ai podului vor fi restaurate, ca şi placa memorială romană Tabula Traiana, amplasată în apropiere, ce este vizibilă doar de la nivelul ambarcaţiunilor care navighează pe fluviu.

Tabula Traiana este o inscripţie săpată în stânca defileului de la Porţile de Fier, pe malul sârbesc, care celebrează a doua campanie militară condusă de împăratul roman Traian, în urma căreia acesta a cucerit Dacia.

"A venit timpul să restaurăm acest sit. În epoca în care podul a fost construit, acesta era una dintre marile minuni ale lumii, iar noi avem obligaţia de a-l repune în valoare", a declarat Miomir Korac.

Restaurarea acestui sit se înscrie în cadrul unui proiect mai larg de punere în valoare a siturilor antice din Serbia, denumit "Itinerarium romanum Serbia".

"Dorim să legăm între ele toate siturile romane din Serbia cu scopul de a populariza ştiinţa, arheologia, dar şi din motive economice, deoarece aceste situri au un mare potenţial turistic", a explicat coordonatorul proiectului.

Proiectul a primit sprijin financiar din partea Băncii Europene pentru Investiţii (BEI) şi a unui consorţiu de bănci europene, în valoare de 13 milioane de euro.

"Vrem ca până la sfârşitul anului 2012 toate aceste situri să poată să primească turişti şi să punem în valoare faptul că 18 împăraţi romani s-au născut pe acest teritoriu, inclusiv Constantin cel Mare, împăratul care a promulgat Edictul din Milano în anul 313 e.n., care a făcut din creştinism religia oficială a imperiului", a declarat Miomir Korac. (Mediafax)

Technorati Tags:Technorati Tags: Cultura arheologi Drobeta-Turnu Severin Dunăre. Podul lui Traian holograma ingineri Macheta Miomir Korac sârbi Ştiri Tabula Traiana Drobeta Turnu Severin Technologie Turism holograma Dunăre. Podul lui Traian arheologi ingineri sârbi Drobeta-Turnu Severin Miomir Korac machetă

No comments yet

Publică un comentariu nou

Google Friend Connect (leave a quick comment)
loading...
Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.