Exerciţiu de logică. Hidrocentrala Porţile de Fier. 2007-03-07, România Liberă

OpenID login failed.
0
No votes yet
Your rating: None

Dosarul Portile de Fier a fost deschis in 2003
Ioan Talpes si Aureliu Leca, denuntatorii lui Tariceanu

Presedintele Basescu a anuntat ieri, la bilantul Ministerului Public, ca dosare cu greutate ale oamenilor politici se apropie de finalizare. "In ceea ce va priveste, estimez ca vor fi dosare grele care, mai devreme sau mai tarziu, se vor apropia de finalizare si care vor viza persoane politice importante", a spus presedintele Basescu, cerandu-le procurorilor aplicarea fara discriminare a legii, indiferent de campaniile la care vor fi tinta. "Este in mana dumneavoastra crearea sentimentului pentru romanul de rand ca nimeni nu e mai presus de lege. Daca vom continua sa nu avem curaj sa ducem pana la capat dosare de oameni importanti, nici un roman nu va crede ca nimeni nu este mai presus de lege. Am la dumneavoastra aceasta rugaminte: sa ne tratati pe toti cei 22 milioane de romani in mod egal", a subliniat seful statului.

Desi Traian Basescu nu a rostit numele vreunei persoane politice importante implicate intr-un dosar greu, mass-media a speculat pe parcursul zilei de ieri ca ar fi vorba de dosarul "Portile de Fier", unde ar fi posibila implicarea premierului Calin Popescu Tariceanu.
Directia Nationala Anticoruptie nu are nici un dosar in lucru care sa-l vizeze pe premierul Calin Popescu Tariceanu, sustine Livia Saplacan, purtatorul de cuvant al institutiei. In dosarul "Retehnologizarea Portile de Fier II", nu s-a inceput urmarirea penala, ci s-au intocmit doar acte premergatoare, sustine DNA. De asemenea, procurorii anticoruptie au ajuns la concluzia ca in acest dosar nu exista indicii temeinice de savarsire a vreunei infractiuni de coruptie, motiv pentru care s-a luat decizia de a se trimite dosarul la DIICOT, pentru cercetarea unor eventuale infractiuni de abuz in serviciu, dupa cum a declarat insusi procurorul-sef al DNA, Daniel Morar.
In schimb, la DIICOT domneste tacerea. Desi am dat numeroase telefoane si am facut si o solicitare scrisa, Parchetul General nu ne-a raspuns. "Solicitarea dvs. este in lucru", ne-a asigurat biroul de presa. In ciuda acestei taceri, "Romania libera" a reconstituit traseul urmat de dosarele care au avut ca obiect afacerea "Portile de Fier".

Dosare vechi si noi

Un dosar referitor la contractele modernizarii hidrocentralei de la Portile de Fier se afla deja in ancheta la Directia de Investigatii a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) din cadrul Parchetului General, sustin surse judiciare. Este vorba de redeschiderea unui dosar vechi, in care s-a pus NUP in anul 2004, in principal in baza unei expertize financiar-contabile. Decizia de NUP a avut ca fundament concluzia ca nu ar exista prejudicii aduse statului. Sesizarea, cu valoare de plangere penala, a fost facuta in 2003, de catre Ioan Talpes, pe atunci consilierul presedintelui Ion Iliescu pe probleme de siguranta nationala. Erau vizati, in principal, fostii ministri ai Industriilor Calin Popescu Tariceanu si Dan Ioan Popescu. Separat de ancheta DIICOT, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a facut in paralel cercetari prealabile doar in dosarul "Modernizarea hidrocentralei Portile de Fier II", fara a declansa urmarirea penala, deoarece nu a gasit fapte de coruptie, motiv pentru care si-a declinat competenta in favoarea DIICOT.

Talpes a facut prima sesizare la Parchet

Ioan Talpes ne-a confirmat informatia. "Sesizarea am facut-o in anul 2003, pe vremea cand eram seful Administratiei Prezidentiale si consilier pe probleme de siguranta nationala. Nu-mi amintesc exact, dar am inaintat sesizari la ministerele abilitate si la Parchetul General. Am trimis materiale serioase. Din cate imi amintesc, erau doua dosare serioase despre cele doua contracte de retehnologizare de la Portile de Fier. Imi amintesc ca am facut si o nota asupra lor", ne-a declarat senatorul Ioan Talpes.

NUP, in 2004

Sursele noastre sustin ca, in perioada 2003-2004, s-a facut o expertiza financiar-contabila, a existat chiar si un raport al Curtii de Conturi, iar procurorii de la Sectia a II-a de Urmarire Penala din cadrul Parchetului General au decis ca "nu sunt intrunite elementele constitutive ale vreunei infractiuni", motiv pentru care au dat solutia NUP (neinceperea urmaririi penale). Acest dosar ar fi fost redeschis de circa un an de catre procurorii DIICOT si ar viza atat contractul de modernizare incheiat in 1997 de catre guvernul Victor Ciorbea, cat si contractul incheiat in 2001 de catre guvernul Adrian Nastase, sustin sursele noastre. Biroul de presa al Parchetului General nu a raspuns solicitarii prin care "Romania libera" cerea confirmarea sau infirmarea informatiilor. In aceeasi solicitare, printre altele, am cerut Parchetului sa explice care este statutul juridic al premierului Calin Popescu Tariceanu in acest dosar.

Tariceanu, Boroianu si Buzaianu, vizati in primul contract

Primul contract pentru retehnologizarea de la hidrocentrala "Portile de Fier I" a fost incheiat de catre RENEL, cu aprobarea guvernului Victor Ciorbea, in 1997, prin negociere directa cu firma elvetiana "Sulzer Hydro" (devenita ulterior "VaTech Hydro"), reprezentata de catre Nicolae Bogdan Buzaianu. Hotararea de guvern a fost semnata de catre Calin Popescu Tariceanu, pe atunci ministrul Industriilor, si de catre Mircea Ciumara, ministrul de Finante. Victor Ciorbea nu a semnat, deoarece a lipsit de la acea sedinta de guvern. Potrivit documentelor, alegerea firmei "Sulzer Hydro" a fost facuta de catre o comisie special numita de catre Consiliul de Administratie al RENEL, unde director general era Aureliu Leca. Ulterior semnarii contractului, Leca a acuzat presiuni facute in favoarea "Sulzer Hydro" de catre Radu Boroianu, pe atunci ambasadorul Romaniei in Elvetia. De asemenea, Leca a sustinut ca ideea retehnologizarii Hidrocentralei "Portile de Fier" a apartinut Ministerului Industriilor, condus de catre Tariceanu, dar ca a semnat nota de fundamentare in baza careia s-a dat hotararea de guvern, deoarece retehnologizarea era necesara. "Eu am sustinut ca retehnologizarea sa se faca pe baza unei licitatii, nu prin incredintarea directa a contractului", a sustinut Aureliu Leca in sesizarea trimisa, in anul 2003, la Administratia Prezidentiala. Tot Leca a acuzat si presiunile facute de catre Bogdan Buzaianu, reprezentantul "Sulzer Hydro", pentru acceptarea incheierii contractului fara licitatie. Valoarea contractului a depasit 200 milioane de euro. Mai precizam ca "denuntatorul" Aureliu Leca era membru PD. De asemenea, mentionam ca Bogdan Buzaianu si Radu Boroianu au negat faptul ca ar fi facut presiuni pentru incredintarea contractului.

Nastase, DIP si Buzaianu, "faptuitori" in al doilea contract

Al doilea contract, de data aceasta pentru retehnologizarea hidrocentralei Portile de Fier II, s-a incheiat, in 2001, tot cu "VaTech Hydro", fosta "Sulzer Hydro", si tot prin incredintare directa. "VaTech" a semnat contractul cu societatea de stat "Hidroelectrica", rezultata din reorganizarea RENEL. Hotararea i-a apartinut guvernului Adrian Nastase, iar ministru al Industriilor era Dan Ioan Popescu. Valoarea celui de-al doilea contract a fost, initial, de circa 280 milioane de euro, dar suma ar fi fost cu mult depasita. Potrivit presei, Buzaianu ar fi fost intermediarul acestei afaceri, de aceasta data nu ca angajat al elvetienilor, ci prin firma sa "Energy Consult". Buzaianu a atras atentia sa in special dupa 2005, prin contractele avantajoase pentru el si pagubitoare pentru stat incheiate cu "Hidroelectrica". Insusi presedintele Traian Basescu a invocat aceste contracte in discursurile sale, integrandu-le generic in contractele "baietilor destepti din energie".

Portile de Fier tulbura apele politice:

Vicepresedintele PNL Norica Nicolai a declarat ca existenta unor dosare instrumentate despre care presedintele Traian Basescu are cunostinta ar reprezenta "o imixtiune grava" a politicului in justitie.
"Nu vreau sa cred ca aceste dosare despre care vorbeste presedintele sunt deja instrumentate si Basescu stie despre existenta lor, pentru ca ar fi o imixtiune grava a politicului in justitie. In aceste conditii, nu se mai poate vorbi despre un stat de drept. Nu vreau sa cred ca exista procurori care tin dosarele in sertar si le scot la comanda".

Tariceanu: "Am procedat corect la Portile de Fier"

Pe de alta parte, premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca in 1997, pe vremea cand era ministru al Industriilor, a luat decizia corecta in privinta retehnologizarii centralei de la Portile de Fier. "Centrala reprezenta la vremea respectiva 20% din productia de energie a Romaniei si trebuia, dupa toate recomandarile specialistilor, inceputa reparatia, deoarece durata de viata
expirase". Potrivit premierului, punerea pe agenda publica a acestui subiect e o tactica similara celor utilizate de PSD. "Exista o continuitate intre cei de atunci si cei de astazi. Viziunea celor care se ocupa de astfel de dosare a ramas, din pacate, aceeasi".

Voiculescu: "Se urmareste debarcarea premierului"

Presedintele PC, Dan Voiculescu, a spus ieri ca "are unele date" potrivit carora pana sambata este posibil sa fie sesizata comisia de raspundere ministeriala de la Cotroceni in vederea suspendarii din functie a premierului Calin Popescu Tariceanu. Potrivit liderului conservator, este vorba despre "o manevra politica" prin care se doreste "implicarea premierului intr-un asa-zis dosar in care nu s-a gasit inca vinovatul si, daca nu s-a gasit, poate fi cautat o saptamana, o luna, timp in care comisia poate propune suspendarea si presedintele poate aproba suspendarea". In opinia lui Voiculescu, aceasta "manevra" ar fi "dovada finala si clara ca se urmareste neaparat debarcarea premierului si incercarea de numire in functie a lui Theodor Stolojan".

(România Liberă, 7 martie 2007)

Technorati Tags:Technorati Tags: abuz în serviciu Adrian Nastase anticoruptie Aureliu Leca Calin Popescu Tariceanu consiliul de administratie contracte coruptie Curtea de Conturi Dan Ioan Popescu Dan Voiculescu Daniel Morar DIICOT Direcţia Naţională Anticorupţie DNA dosare Economie expertiza financiar-contabila Hidrocentrala Porţile de Fier I Hidroelectrica Ioan Talpes Ion Iliescu Mircea Ciumara Modernizarea Nicolae Bogdan Buzaianu Norica Nicolai oameni politici Parchetul General PC PNL Porţile de Fier II procurori PSD Radu Boroianu raport RENEL Retehnologizare Sulzer Hydro Theodor Stolojan Traian Băsescu Urmarire Penala VaTech Hydro Victor Ciorbea Drobeta Turnu Severin Hidrocentrala Porţile de Fier I dosare oameni politici Traian Basescu Calin Popescu Tariceanu

No comments yet

Publică un comentariu nou

Google Friend Connect (leave a quick comment)
loading...
Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.