Fonduri structurale şi de coeziune

0
No votes yet
Your rating: None

Clădirea Comisiei Europene Clădirea Comisiei Europene

Fondurile Structurale

Fondurile Structurale sunt instrumente financiare, administrate de către Comisia Europeană, al căror scop este să acorde sprijin la nivel structural. Sprijinul financiar din Fondurile Structurale este destinat, în principal, regiunilor mai puţin dezvoltate, în scopul de a consolida coeziunea economică şi socială în Uniunea Europeană.

Fondurile Structurale contribuie la 3 obiective strategice ale Politicii de Coeziune Economică şi Socială a Uniunii Europene:

1. Convergenţa sau reducerea decalajelor de dezvoltare dintre regiuni. Statele pot solicita finanţare pentru regiunile care au PIB/capita sub 75% din media europeană.

2. Competitivitatea regională şi ocuparea forţei de muncă. Statele pot solicita finanţare pentru regiunile care nu sunt eligibile pentru obiectivul Convergenţă.

3. Cooperarea teritorială europeană. Obiectiv tematic care sprijină adaptarea şi modernizarea politicilor şi sistemelor de educaţie, instruire şi angajare a forţei de muncă.

Fundamentare

[Planul Naţional de Dezvoltare (PND)][1] - este documentul de planificare strategică şi programare financiară multianuală, care are ca scop orientarea şi stimularea dezvoltării economice şi sociale a ţării pentru atingerea obiectivului de realizare a coeziunii economice şi sociale.

[Cadrul Strategic Naţional de Referinţă (CNSR)][2] - este documentul strategic fundamental pentru programarea Fondurilor Structurale şi de Coeziune (FSC) în perioada 2007 – 2013. CSNR fundamentează strategic Programele Operationale (PO) şi reflectă contribuţia FSC la Obiectivele Lisabona.

Instrumente structurale

Fondurile Structurale şi de Coeziune (FSC), sau Instrumentele Structurale, sunt instrumentele financiare prin care Uniunea Europeană acţionează pentru eliminarea disparităţilor economice şi sociale între regiuni, în scopul realizării coeziunii economice şi sociale.

Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) – este fondul structural care finanţează în principal infrastructura, investiţiile generatoare de locuri de muncă, proiectele de dezvoltare locală şi ajutoarele pentru intreprinderile mici si mijlocii. Deşi a pastrat denumirea, a suferit o serie de reorientări strategice faţă de perioada 2000-2006.

Fondul Agricol European pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) – este instrumentul de tip structural, parte a Politicii Agricole Comune, care contribuie la îndeplinirea obiectivelor de creştere a competitivităţii agricole şi forestiere, de management agricol şi mediu, de îmbunătăţire a calităţii vieţii şi diversificare a activităţilor economice în perimetre ce variază de la zone rurale cu populaţie redusă până la zonele rurale periurbane aflate în declin sub presiunea centrelor urbane. FEADR inlocuieste FEOGA, instrument activ în perioada 2000-2006.

Fondul European pentru Pescuit (FEP) – este instrumentul de tip structural, parte a Politicii Comune de Pescuit, care se concentrează asupra continuităţii activităţilor de pescuit şi exploatare ratională şi protejării resurselor de pescuit, dezvoltării de intreprinderi viabile în sectorul de pescuit, dezvoltării şi îmbunătăţirii calităţii vieţii din zonele dependente de pescuit. FEP înlocuieste IFOP, instrument activ in perioada 2000-2006.

Fondul Social European (FSE) – este fondul structural care promovează reintegrarea în muncă a şomerilor şi a grupurilor defavorizate, prin finanţarea activităţilor de formare profesională şi asistenţă în procesul de recrutare. FSE şi-a păstrat denumirea şi obiectivele din perioada 2000-2006.

Fondul de Coeziune (FC) este instrumentul structural ce cofinantează nu programe, ci mari proiecte în materie de mediu, reţele de transport transeuropene şi domenii de dezvoltare durabilî ce aduc beneficii protecţiei mediului (eficienţă energetică şi energie regenerabilă, transport intermodal, transport urban şi transport public ecologic.

Acest articol este licenţiat sub GNU Free Documentation License. Foloseşte materiale din Wikipedia.

Video: Fondurile europene, colacul de salvare pentru micii afaceristi romani

</embed>
Technorati Tags:Technorati Tags: Finanţe Mehedinţi fonduri structurale fonduri de coeziune Comisia Europeană Uniunea Europeană obiective strategice

No comments yet

Publică un comentariu nou

Google Friend Connect (leave a quick comment)
loading...
Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.